KURSY
Profesjonalna obsługa kelnersko-barmańska w mniejszych obiektach turystycznych
Cel kursu
Autorski kurs dedykowany mniejszym obiektom turystycznym, w których pracownik wykonuje połączone obowiązki kelnera oraz barmana jednocześnie.
Celem kursu jest:
• poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji zastawy, stylów obsługi oraz nabycie praktycznych umiejętności kelnerskich;
• poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji szkła, przygotowania i podawania koktajli oraz nabycie praktycznych umiejętności barmańskich (także w zakresie zarządzania barem).
Celem kursu jest:
• poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji zastawy, stylów obsługi oraz nabycie praktycznych umiejętności kelnerskich;
• poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji szkła, przygotowania i podawania koktajli oraz nabycie praktycznych umiejętności barmańskich (także w zakresie zarządzania barem).
Korzyści ukończenia kursu
Szkolenie kelnerskie
Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod serwowania potraw i napojów (w tym alkoholowych).
Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod serwowania potraw i napojów (w tym alkoholowych).
Szkolenie barmańskie
Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór szkła oraz składników koktajli. Dodatkowo posiada umiejętności z zakresu samodzielnego prowadzenia baru.
Program kursu
- Szkolenie kelnerskie:
- Profesjonalny wygląd i prezencja kelnera w kreowaniu pozytywnego wizerunku restauracji;
- Przygotowanie stanowiska pracy kelnera;
- Bielizna stołowa: techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów;
- Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju;
- Nakrywanie i dekoracja stołu;
- Styl obsługi (francuski, rosyjski, angielski, niemiecki);
- Techniki noszenia naczyń;
- Techniki noszenia tac;
- Techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji;
- Zasady podawania zup i dań zasadniczych;
- Zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów;
- Zasady podawania napojów gorących;
- Zasady podawania napojów zimnych;
- Dobór alkoholu do rodzaju potrawy;
- Sposoby serwowania alkoholi;
- Techniki podawania wina;
- Obsługa gości z uwzględnieniem ich zwyczajów żywieniowych i kultury jedzenia;
- Kompletne procedury obsługi gościa od momentu wejścia do restauracji;
- Trudne sytuacje w restauracji oraz techniki komunikacji z gościem.
Szkolenie barmańskie:
- Sprzęt barmański i jego historia;
- Podstawowe wyposażenie baru i zaplecza;
- Nazewnictwo szkła;
- Rodzaje i zasady serwowania i przyrządzania koktajli;
- Miksologia koktajlu – dlaczego tak, a nie inaczej;
- Podstawowa wiedza na temat cygar, alkoholi starzonych, kaw;
- Podstawy working flair;
- „Szybkość a dokładność”;
- Ergonomia pracy na barze, przygotowanie do pracy;
- Bar w cyfrach;
- Sugestywna sprzedaż a cross-selling;
- Tworzenie karty barowej.
KURSY
Profesjonalna obsługa kelnersko-barmańska w mniejszych obiektach turystycznych
Czas trwania, sposób organizacji
Czas trwania: 21 godzin (3 dni x 7 godzin)
Cena: każdorazowo ustalana z klientem
Zapraszamy do kontaktu
e-mail: szkolenia@wstih.pl
tel. + 48 692-881-263