Rekrutacja trwa! Czytaj więcej        

Profesjonalna obsługa kelnersko-barmańska w mniejszych obiektach turystycznych

KURSY

Profesjonalna obsługa kelnersko-barmańska w mniejszych obiektach turystycznych

Cel kursu

Autorski kurs dedykowany mniejszym obiektom turystycznym, w których pracownik wykonuje połączone obowiązki kelnera oraz barmana jednocześnie.
Celem kursu jest:
• poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji zastawy, stylów obsługi oraz nabycie praktycznych umiejętności kelnerskich;
• poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji szkła, przygotowania i podawania koktajli oraz nabycie praktycznych umiejętności barmańskich (także w zakresie zarządzania barem).

Korzyści ukończenia kursu

Szkolenie kelnerskie
Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod serwowania potraw i napojów (w tym alkoholowych).

Szkolenie barmańskie
Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór szkła oraz składników koktajli. Dodatkowo posiada umiejętności z zakresu samodzielnego prowadzenia baru.

Program kursu

  • Szkolenie kelnerskie:
    • Profesjonalny wygląd i prezencja kelnera w kreowaniu pozytywnego wizerunku restauracji;
    • Przygotowanie stanowiska pracy kelnera;
    • Bielizna stołowa: techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów;
    • Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju;
    • Nakrywanie i dekoracja stołu;
    • Styl obsługi (francuski, rosyjski, angielski, niemiecki);
    • Techniki noszenia naczyń;
    • Techniki noszenia tac;
    • Techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji;
    • Zasady podawania zup i dań zasadniczych;
    • Zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów;
    • Zasady podawania napojów gorących;
    • Zasady podawania napojów zimnych;
    • Dobór alkoholu do rodzaju potrawy;
    • Sposoby serwowania alkoholi;
    • Techniki podawania wina;
    • Obsługa gości z uwzględnieniem ich zwyczajów żywieniowych i kultury jedzenia;
    • Kompletne procedury obsługi gościa od momentu wejścia do restauracji;
    • Trudne sytuacje w restauracji oraz techniki komunikacji z gościem.

     

    Szkolenie barmańskie:

    • Sprzęt barmański i jego historia;
    • Podstawowe wyposażenie baru i zaplecza;
    • Nazewnictwo szkła;
    • Rodzaje i zasady serwowania i przyrządzania koktajli;
    • Miksologia koktajlu – dlaczego tak, a nie inaczej;
    • Podstawowa wiedza na temat cygar, alkoholi starzonych, kaw;
    • Podstawy working flair;
    • „Szybkość a dokładność”;
    • Ergonomia pracy na barze, przygotowanie do pracy;
    • Bar w cyfrach;
    • Sugestywna sprzedaż a cross-selling;
    • Tworzenie karty barowej.

KURSY

Profesjonalna obsługa kelnersko-barmańska w mniejszych obiektach turystycznych

Czas trwania, sposób organizacji

Czas trwania: 21 godzin (3 dni x 7 godzin)

Cena: każdorazowo ustalana z klientem

 

Zapraszamy do kontaktu

e-mail: szkolenia@wstih.pl
tel. + 48 692-881-263

 

Rekrutacja online 2022

Ułatwienia