Dietetyka

Cena: 1.950 zł za semestr
Rozpoczęcie studiów: rekrutacja trwa

Cel studiów

Przekazanie słuchaczom wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia zbiorowego wiedzy oraz umiejętności praktycznych z zakresu poradnictwa żywieniowego dla osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym i o zróżnicowanym poziomie aktywności fizycznej

 

Profil uczestnika

Absolwenci studiów wyższych z zakresu medycyny, farmacji, turystyki i rekreacji, psychologii, biologii, biotechnologii, wychowania fizycznego, technologii żywienia, rehabilitacji oraz osoby z wykształceniem wyższym pracujące w obiektach sanatoryjnych, centrach rehabilitacji, hotelach ze strefą SPA&Wellness, sanatoriach i centrach odnowy biologicznej.

Program studiów

 

  • węglowodany – klasyfikacja, budowa chemiczna, indeks glikemiczny, indeks insulinowy, indeks sytości, dobór źródeł węglowodanów w diecie, zapotrzebowanie na węglowodany w diecie

  • białko – ocena wartości odżywczej białka, podział na pełno i niepełnowartościowe, aminokwasy, źródła białek w żywieniu, zapotrzebowanie na białko i aminokwasy

  • tłuszcze – podział tłuszczów, ocena wartości, dobór w diecie, problem tłuszczów trans, wpływ nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm człowieka

  • podstawy trawienia i metabolizmu głównych składników odżywczych

  • charakterystyka wybranych grup żywności (m.in. mleko, mięso, orzechy, zboża…)

  • witaminy i minerały w diecie (rola, zapotrzebowanie, metabolizm, wchłanianie)

  • gospodarka wodno – elektrolitowa organizmu człowieka w spoczynku i podczas wysiłku

  • żywienie kontra wysiłek
    podstawy bilansowania indywidualnych planów żywieniowych (m.in. przedstawienie żywienia zgodnego z dobowym zegarem biologicznym)

  • odżywki zastępujące pożywienie (białka, gainery)

  • suplementy aminokwasowe

  • suplementy wspierające procesy energetyki wysiłkowej (kreatyna, arginina, beta-alanina)

  • suplementy na stawy

  • suplementy wspierające stawy

  • suplementy wspomagające prawidłowy sen

  • suplementy wspomagające odchudzanie

  • podstawy żywienia w wybranych chorobach cywilizacyjnych (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość…)

 

Kadra

Zajęcia prowadzą eksperci z dziedziny żywienia i suplementacji, wykładowcy akademiccy, trenerzy oraz sędziowie dyscyplin sportowych związanych z fitness

 

STUDIA PODYPLOMOWE

Dietetyka

Cena: 1950 zł  za semestr

Rozpoczęcie studiów: rekrutacja trwa

Dla absolwentów WSTiH: zniżka 10%!

Czas trwania, sposób organizacji

Studia trwają 2 semestry w systemie studiów niestacjonarnych, w trybie dwudniowych zjazdów sobotnio-niedzielnych. Realizowanych jest 165 godzin dydaktycznych.

 

Kontakt i informacje

Wszelkie pytania oraz zgłoszenia na studia prosimy kierować:
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. + 48 692-881-263
Opłaty należy wpłacać na konto:
Santander Bank Polska S.A.
PL 11 1090 1098 0000 0000 0905 0835
(w tytule prosimy podać imię i nazwisko kandydata)