KURSY
Profesjonalny kelner
Cel kursu
Celem kursu jest poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji zastawy, stylów obsługi oraz nabycie praktycznych umiejętności kelnerskich.
Korzyści ukończenia kursu
Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod serwowania potraw i napojów (w tym alkoholowych).
Program kursu
- Profesjonalny wygląd i prezencja kelnera w kreowaniu pozytywnego wizerunku restauracji;
- Przygotowanie stanowiska pracy kelnera;
- Bielizna stołowa: techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów;
- Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju;
- Nakrywanie i dekoracja stołu;
- Styl obsługi (francuski, rosyjski, angielski, niemiecki);
- Techniki noszenia naczyń;
- Techniki noszenia tac;
- Techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji;
- Zasady podawania zup i dań zasadniczych;
- Zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów;
- Zasady podawania napojów gorących;
- Zasady podawania napojów zimnych;
- Dobór alkoholu do rodzaju potrawy;
- Sposoby serwowania alkoholi;
- Techniki podawania wina;
- Obsługa gości z uwzględnieniem ich zwyczajów żywieniowych i kultury jedzenia;
- Kompletne procedury obsługi gościa od momentu wejścia do restauracji;
- Trudne sytuacje w restauracji oraz techniki komunikacji z gościem.
KURSY
Profesjonalny kelner
Cena: każdorazowo ustalana z klientem
Czas trwania, sposób organizacji
Czas trwania: 12 godzin (2 dni x 6 godzin)
Zapraszamy do kontaktu
e-mail: szkolenia@wstih.pl
tel. + 48 692-881-263