Rekrutacja trwa! Czytaj więcej        

Profesjonalny kelner

KURSY

Profesjonalny kelner

Cel kursu

Celem kursu jest poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji zastawy, stylów obsługi oraz nabycie praktycznych umiejętności kelnerskich.

Korzyści ukończenia kursu

Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór urządzeń, bielizny i zastawy stołowej oraz metod serwowania potraw i napojów (w tym alkoholowych).

Program kursu

  • Profesjonalny wygląd i prezencja kelnera w kreowaniu pozytywnego wizerunku restauracji;
  • Przygotowanie stanowiska pracy kelnera;
  • Bielizna stołowa: techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów;
  • Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju;
  • Nakrywanie i dekoracja stołu;
  • Styl obsługi (francuski, rosyjski, angielski, niemiecki);
  • Techniki noszenia naczyń;
  • Techniki noszenia tac;
  • Techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji;
  • Zasady podawania zup i dań zasadniczych;
  • Zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów;
  • Zasady podawania napojów gorących;
  • Zasady podawania napojów zimnych;
  • Dobór alkoholu do rodzaju potrawy;
  • Sposoby serwowania alkoholi;
  • Techniki podawania wina;
  • Obsługa gości z uwzględnieniem ich zwyczajów żywieniowych i kultury jedzenia;
  • Kompletne procedury obsługi gościa od momentu wejścia do restauracji;
  • Trudne sytuacje w restauracji oraz techniki komunikacji z gościem.

KURSY

Profesjonalny kelner

Cena: każdorazowo ustalana z klientem

Czas trwania, sposób organizacji

Czas trwania: 12 godzin (2 dni x 6 godzin)

Zapraszamy do kontaktu

e-mail: szkolenia@wstih.pl
tel. + 48 692-881-263

 

 

Rekrutacja online 2023/2024

Ułatwienia