Rekrutacja trwa! Czytaj więcej        

Nowoczesny kucharz restauracji hotelowej

KURSY

Profesjonalny kucharz

Cel kursu

Celem kursu jest zdobycie wiedzy na temat nowoczesnych technik przygotowywania potraw, wprowadzania nowatorskich rozwiązań do restauracji hotelowych oraz umiejętności komponowania dania, estetyki talerza, dbałości o wygląd potrawy, zwracanie uwagi na dodatki, wprowadzanie do menu kuchni niestandardowej, łączenie produktów z różnych stron świata, podążanie za modą i dbałość o wymagającego klienta.
Uwaga: kurs doszkalający dla kucharzy z doświadczeniem.

Korzyści ukończenia kursu

Absolwent kursu posiada umiejętności nowoczesnego prowadzenia kuchni, komponowania i przygotowywania potraw w restauracji hotelowej. Potrafi samodzielnie przygotować różnego rodzaju dania bankietowe, potrawy w typie kuchni fusion, wybrane dania kuchni polskiej, staropolskiej, myśliwskiej, śródziemnomorskiej oraz amerykańskieJ. Absolwent potrafi zaprojektować i wykonać potrawy menu degustacyjnego oraz posiada umiejętność dostosowania potrawy do wymagań gościa.

Program kursu

  • Ergonomia w pracy kucharza oraz filozofia „zero waste” ograniczającą produkcję odpadków;
  • Nowoczesne narzędzia pracy kucharza oraz nowinki gastronomiczne;
  • Umiejętność doboru środków oraz urządzeń czyszczących urządzenia gastronomiczne;
  • Rodzaje śniadań serwowanych w światowych sieciach hotelarskich oraz umiejętność przygotowania typowego śniadania polskiego;
  • Ocenianie surowców i półproduktów;
  • Przyrządzanie zup, bulionów, sosów, potraw oraz dobór dodatków;
  • Wybrane potrawy kuchni polskiej, staropolskiej, myśliwskiej, śródziemnomorskiej oraz amerykańskiej (steki).
  • Umiejętność komponowania dania, estetyka talerza (plating):

– zasady oraz triki pozwalające na wydobycie z dania wizualnej atrakcyjności,

– przedstawienie istoty koloru w potrawie, idącej w parze z jej smakiem oraz nauka doboru odpowiedniego talerza i dodatków,

– odpowiednie rozplanowanie potrawy pod względem ułożenia na talerzu, wyeliminowanie podstawowych błędów z tym związanych podczas wydawania dań w restauracjach,

– ukształtowanie potrawy w celu estetycznej prezentacji dania i wizualnej poprawy jej walorów,

– sposoby garnirowania podnoszące estetykę (wykorzystanie kwiatów jadalnych, kremów, sosów, orzechów, kiełków, złota itd.).

  • Kuchnia fusion i foodpairing – nadawanie prostym daniom nowoczesnego brzmienia i umiejętność łączenia smaków.
  • Umiejętność przygotowywania niestandardowych przystawek fusion:

– pasty,

– mini kanapki,

– sałatki,

– tatary i Carpaccio,

– przystawki ze śledzia,

– przystawki z jaj,

– przystawki ciepłe (pasztety, rolady, kasze itd.).

  • Umiejętność przygotowania bankietu wegańskiego lub dietetycznego;
  • Umiejętność przygotowania bankietu stylizowanego oraz dobór dodatków;
  • Wprowadzanie menu degustacyjnego – sposoby przygotowania i serwowania;
  • Umiejętność personalizacji potrawy – wymiana, zamiana, eliminacja składników;
  • Logistyka i organizacja imprez okolicznościowych (w tym catering i metody robienia finger food).

KURSY

Nowoczesny kucharz restauracji hotelowej

Czas trwania, sposób organizacji

Czas trwania: 21 godzin (3 dni x 7 godzin)

Cena: każdorazowo uzgadniana z klientem .

 

Zapraszamy do kontaktu

e-mail: szkolenia@wstih.pl
tel. + 48 692-881-263

 

Rekrutacja online 2022

Ułatwienia