KURSY
Profesjonalny kucharz
Cel kursu
Uwaga: kurs doszkalający dla kucharzy z doświadczeniem.
Korzyści ukończenia kursu
Program kursu
- Ergonomia w pracy kucharza oraz filozofia „zero waste” ograniczającą produkcję odpadków;
- Nowoczesne narzędzia pracy kucharza oraz nowinki gastronomiczne;
- Umiejętność doboru środków oraz urządzeń czyszczących urządzenia gastronomiczne;
- Rodzaje śniadań serwowanych w światowych sieciach hotelarskich oraz umiejętność przygotowania typowego śniadania polskiego;
- Ocenianie surowców i półproduktów;
- Przyrządzanie zup, bulionów, sosów, potraw oraz dobór dodatków;
- Wybrane potrawy kuchni polskiej, staropolskiej, myśliwskiej, śródziemnomorskiej oraz amerykańskiej (steki).
- Umiejętność komponowania dania, estetyka talerza (plating):
– zasady oraz triki pozwalające na wydobycie z dania wizualnej atrakcyjności,
– przedstawienie istoty koloru w potrawie, idącej w parze z jej smakiem oraz nauka doboru odpowiedniego talerza i dodatków,
– odpowiednie rozplanowanie potrawy pod względem ułożenia na talerzu, wyeliminowanie podstawowych błędów z tym związanych podczas wydawania dań w restauracjach,
– ukształtowanie potrawy w celu estetycznej prezentacji dania i wizualnej poprawy jej walorów,
– sposoby garnirowania podnoszące estetykę (wykorzystanie kwiatów jadalnych, kremów, sosów, orzechów, kiełków, złota itd.).
- Kuchnia fusion i foodpairing – nadawanie prostym daniom nowoczesnego brzmienia i umiejętność łączenia smaków.
- Umiejętność przygotowywania niestandardowych przystawek fusion:
– pasty,
– mini kanapki,
– sałatki,
– tatary i Carpaccio,
– przystawki ze śledzia,
– przystawki z jaj,
– przystawki ciepłe (pasztety, rolady, kasze itd.).
- Umiejętność przygotowania bankietu wegańskiego lub dietetycznego;
- Umiejętność przygotowania bankietu stylizowanego oraz dobór dodatków;
- Wprowadzanie menu degustacyjnego – sposoby przygotowania i serwowania;
- Umiejętność personalizacji potrawy – wymiana, zamiana, eliminacja składników;
- Logistyka i organizacja imprez okolicznościowych (w tym catering i metody robienia finger food).
KURSY
Nowoczesny kucharz restauracji hotelowej
Czas trwania, sposób organizacji
Czas trwania: 21 godzin (3 dni x 7 godzin)
Cena: każdorazowo uzgadniana z klientem .
Zapraszamy do kontaktu
e-mail: szkolenia@wstih.pl
tel. + 48 692-881-263