KURSY
Profesjonalny kucharz
Cel kursu
Profil uczestnika
Program kursu
- ergonomia w pracy kucharza oraz filozofia „zero waste” ograniczającą produkcję odpadów
- nowoczesne narzędzia pracy kucharza oraz nowinki gastronomiczne
- umiejętność doboru środków oraz urządzeń czyszczących urządzenia gastronomiczne
- rodzaje śniadań serwowanych w światowych sieciach hotelarskich oraz umiejętność przygotowania śniadania
- umiejętność komponowania dania, estetyka talerza (plating)
- zasady oraz triki pozwalające na wydobycie z dania wizualnej atrakcyjności
- przedstawienie istoty koloru w potrawie, idącej w parze z jej smakiem oraz nauka doboru odpowiedniego talerza i dodatków
- odpowiednie rozplanowanie potrawy pod względem ułożenia na talerzu, wyeliminowanie podstawowych błędów z tym związanych podczas wydawania dań w restauracjach
- ukształtowanie potrawy w celu estetycznej prezentacji dania i wizualnej poprawy jej walorów
- sposoby garnirowania podnoszące estetykę (wykorzystanie kwiatów jadalnych, kremów, sosów, orzechów, kiełków, złota itd.)
- kuchnia fusion i foodpairing – nadawanie prostym daniom nowoczesnego brzmienia- umiejętność łączenia smaków
- umiejętność przygotowywania niestandardowych przystawek fusion
- – pasty
- – mini kanapki
- – sałatki
- – tatary i Carpaccio
- – przystawki ze śledzia
- – przystawki z jaj
- – przystawki ciepłe (pasztety, rolady, kasze itd.)
- umiejętność przygotowania bankietu wegańskiego lub dietetycznego
- umiejętność przygotowania bankietu stylizowanego oraz dobór dodatków
- wprowadzanie menu degustacyjnego – sposoby przygotowania i serwowania
- umiejętność personalizacji potrawy – wymiana, zamiana, eliminacja składników
Kadra i opiekun kursu
Trenerami na kursie są kucharze pracujący w renomowanych restauracjach oraz wykładowcy akademiccy.
KURSY
Profesjonalny kucharz
Czas trwania, sposób organizacji
Już niedługo więcej szczegółów!
Warunki ukończenia kursu
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym w postaci zaliczenia projektu, sprawdzającego wiedzę uczestników nabytą podczas zajęć. Osoby, które pomyślnie zdadzą egzamin, otrzymają zaświadczenie w języku polskim i angielskim, potwierdzające zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu powyższego programu sygnowanego przez WSTiH w Gdańsku. Zaświadczenie wydawane jest na podst. Art. 117 ust.1a pkt 5. Dz U 2018 ustawy – Prawo oświatowe, poz. 996 ze zmianami Dz U 2019, poz. 652.
Kontakt i informacje
Wszelkie pytania oraz zgłoszenia na kurs prosimy kierować:
e-mail: rekrutacja@wstih.pl
tel. 58 521-86-20 od poniedziałku do piątku w godz. 9.00 – 15.00
Opłaty należy wpłacać na konto:
Santander Bank Polska S.A.
PL 11 1090 1098 0000 0000 0905 0835
(w tytule prosimy podać imię i nazwisko kandydata oraz nazwę kursu)