;

Profesjonalny kucharz

KURSY

Profesjonalny kucharz

Cel kursu

Zdobycie wiedzy na temat nowoczesnych technik przygotowywania potraw, wprowadzania nowatorskich rozwiązań do restauracji hotelowych oraz umiejętności komponowania dania, estetyki talerza, dbałości o wygląd potrawy, zwracanie uwagi na dodatki, wprowadzanie do menu kuchni niestandardowej, łączenie produktów z różnych stron świata, podążanie za modą i dbałość o wymagającego klienta.

Profil uczestnika

Kurs przeznaczany jest dla pracowników szeroko pojętej branży gastronomicznej. Skierowany jest nie tylko do osób wykonujących zawód kucharza ale również dla właścicieli, menedżerów oraz kierowników sal i restauracji.

Program kursu

  • ergonomia w pracy kucharza oraz filozofia „zero waste” ograniczającą produkcję odpadów
  • nowoczesne narzędzia pracy kucharza oraz nowinki gastronomiczne
  • umiejętność doboru środków oraz urządzeń czyszczących urządzenia gastronomiczne
  • rodzaje śniadań serwowanych w światowych sieciach hotelarskich oraz umiejętność przygotowania śniadania
  • umiejętność komponowania dania, estetyka talerza (plating)
  • zasady oraz triki pozwalające na wydobycie z dania wizualnej atrakcyjności
  • przedstawienie istoty koloru w potrawie, idącej w parze z jej smakiem oraz nauka doboru odpowiedniego talerza i dodatków
  • odpowiednie rozplanowanie potrawy pod względem ułożenia na talerzu, wyeliminowanie podstawowych błędów z tym związanych podczas wydawania dań w restauracjach
  • ukształtowanie potrawy w celu estetycznej prezentacji dania i wizualnej poprawy jej walorów
  • sposoby garnirowania podnoszące estetykę (wykorzystanie kwiatów jadalnych, kremów, sosów, orzechów, kiełków, złota itd.)
  • kuchnia fusion i foodpairing – nadawanie prostym daniom nowoczesnego brzmienia- umiejętność łączenia smaków
  • umiejętność przygotowywania niestandardowych przystawek fusion
  • – pasty
  • – mini kanapki
  • – sałatki
  • – tatary i Carpaccio
  • – przystawki ze śledzia
  • – przystawki z jaj
  • – przystawki ciepłe (pasztety, rolady, kasze itd.)
  • umiejętność przygotowania bankietu wegańskiego lub dietetycznego
  • umiejętność przygotowania bankietu stylizowanego oraz dobór dodatków
  • wprowadzanie menu degustacyjnego – sposoby przygotowania i serwowania
  • umiejętność personalizacji potrawy – wymiana, zamiana, eliminacja składników

Kadra i opiekun kursu

Trenerami na kursie są kucharze pracujący w renomowanych restauracjach oraz wykładowcy akademiccy.

KURSY

Profesjonalny kucharz

Czas trwania, sposób organizacji

Już niedługo więcej szczegółów!

Warunki ukończenia kursu

Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym w postaci zaliczenia projektu, sprawdzającego wiedzę uczestników nabytą podczas zajęć. Osoby, które pomyślnie zdadzą egzamin, otrzymają zaświadczenie w języku polskim i angielskim, potwierdzające zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu powyższego programu sygnowanego przez WSTiH w Gdańsku. Zaświadczenie wydawane jest na podst. Art. 117 ust.1a pkt 5. Dz U 2018 ustawy – Prawo oświatowe, poz. 996 ze zmianami Dz U 2019, poz. 652.

Kontakt i informacje

Wszelkie pytania oraz zgłoszenia na kurs prosimy kierować:
e-mail: rekrutacja@wstih.pl
tel. 58 521-86-20 od poniedziałku do piątku w godz. 9.00 – 15.00
Opłaty należy wpłacać na konto:
Santander Bank Polska S.A.
PL 11 1090 1098 0000 0000 0905 0835
(w tytule prosimy podać imię i nazwisko kandydata oraz nazwę kursu)

Rekrutacja online 2020

Ułatwienia