Gastronomia i dietetyka

STUDIA LICENCJACKIE

GASTRONOMIA I DIETETYKA

Cel studiów

Specjalność ta umożliwia uzyskanie wiedzy, która jest zgodna ze współczesnym trendem zdrowego stylu życia, co przekłada się między innymi na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych społeczeństw. W toku studiów słuchacze dowiedzą się nie tylko jak zarządzać działalnością gastronomiczną, ale również na czym polega zdrowe żywienie.

Profil uczestnika

Absolwenci tej specjalności znajdą pracę jako menedżerowie zakładów gastronomicznych oraz doradcy dietetyczni.

Do przedmiotów specjalnościowych należą:

  • Jakość żywności
  • Gastronomia
  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
  • Podstawy dietetyki
  • Gastronomia z technologią gastronomiczną
  • Podstawy racjonalnego żywienia
  • Suplementacja diety
  • Innowacje w dietetyce
  • Jakość usług gastronomicznych
  • Urzędowa kontrola żywności

Opiekun studiów

Wykładowcami są znamienici praktycy z zakresu gastronomii oraz dietetyki. W trakcie zajęć praktycznych studenci zapoznają się z wiedzą dotyczącą podstaw zdrowego żywienia oraz komponowaniem diet żywieniowych.

Studenci tej specjalności odbywają też następujące zajęcia wspólne dla wszystkich:

Przedmioty ogólne:

  • Zarządzanie, Informatyka w studiowaniu,
  • Spotkania z biznesem,
  • Podstawy prawa,
  • Zarządzanie marketingowe,
  • Ekonomia,
  • Nowoczesne narzędzia informatyczne,
  • Anatomia i fizjologia,
  • Ochrona własność intelektualnej,
  • Podstawy rachunkowości,
  • Bankowość i finanse,
  • Społeczna odpowiedzialność biznesu,
  • Przedsiębiorczość,
  • Kulturoznawstwo,
  • Podstawy analizy finansowej,
  • Historia architektury i sztuki,
  • Negocjacje, Badania rynku,
  • Technologie informacyjne,
  • Język angielski

Przedmioty kierunkowe:

  • Zagrożenia zdrowotne w turystyce,
  • Podstawy turystyki,
  • Podstawy hotelarstwa,
  • Socjologia turystyki,
  • Ekonomika turystyki ,
  • Podstawy gastronomii,
  • Rekreacja,
  • Obsługa ruchu turystycznego,
  • Pilotaż turystyczny,
  • Ochrona środowiska,
  • Geografia turystyczna,
  • Turystyka morska,
  • Zarządzanie projektami w turystyce,
  • Prawo turystyczne,
  • Zarządzanie funduszami unijnymi w turystyce

STUDIA LICENCJACKIE

Gastronomia i dietetyka

Czas trwania, sposób organizacji

Studenci wybierają specjalność pod koniec drugiego semestru studiów.

Rozpoczęcie studiów: rekrutacja trwa

Kontakt i informacje

Wszelkie pytania prosimy kierować:
e-mail: rekrutacja@wstih.pl
tel. 58 521-86-20
 od poniedziałku do piątku w godz.: 9.00 – 15.00
Opłaty należy wpłacać na konto:
Santander Bank Polska S.A.
PL 11 1090 1098 0000 0000 0905 0835
(w tytule prosimy podać imię i nazwisko kandydata)