Nasi absolwenci

Agnieszka Aniołowska

Agnieszka Aniołowska

W branży gastronomicznej od 17 lat. Przeszła chyba wszystkie możliwe stanowiska, żeby od kilku lat rozwijać się w zarządzaniu gastronomią.

Ukończyła studia dziennikarskie; z zakresu zarządzania i komunikacji oraz studia podyplomowe z zarządzania gastronomią i hotelarstwem na WSTiH i pedagogikę.

Współpracowała z Wyższą Szkołą Turystyki i Hotelarstwa jako nauczyciel akademicki. Doświadczenie zdobywała zarówno w niewielkich restauracjach jak i światowej sławy sieciach hotelowych jak Hilton czy Radisson.

Obecnie prężnie działa w marketingu restauracyjnym. Pracuje jako PR Manager w sopockiej restauracji L'Entre Villes, która w 2024 roku zdobyła prestiżowe wyróżnienie przewodnika Michelin.

Kocha ludzi. Gastronomia jest jej ogromną pasją.

Ewelina Kreft

Ewelina Kreft

W 2011r ukończyłam studia na uczelni WSTiH w Gdańsku na kierunku „Zarządzanie ośrodkami SPA&Wellness. Podczas studiów zdobyłam solidne fundamenty zarówno teoretyczne, jak i praktyczne, co pozwoliło mi spojrzeć na zdobytą wiedzę z różnych perspektyw. To co najbardziej doceniam to możliwość uczenia się od praktyków, którzy zarażali pasją i byli inspiracją w dalszym rozwoju.

Po ukończeniu studiów szybko odnalazłam się na rynku pracy, rozpoczynając od roli kierownika gabinetów kosmetycznych w międzynarodowej sieci, a następnie przez 4 lata zarządzałam kliniką medycyny estetycznej. W mojej karierze zawodowej miałam przyjemność pracować w 4 i 5* hotelach m.in. w wyjątkowym 5* obiekcie Crystal Mountain  w Wiśle gdzie zarządzałam SPA partnerskim Dr Irena Eris. W chwili obecnej obejmuję stanowisko Dyrektora SPA Thera Wellness w prestiżowym hotelu Radisson Blu w Sopocie, jednocześnie angażując się jako wykładowca na uczelni WSTiH.

Branża Hotelarska oraz świat SPA&Wellness jest niezwykle bliski mojemu sercu, dlatego z przyjemnością dzielę moją pasję z młodymi ludźmi wchodzącymi na rynek pracy

Anna Szwechowicz

Michał Podulski

Dlaczego zdecydował się Pan studiować w Wyższej Szkole Turystyki i Hotelarstwa?
Kiedy miałem 19 lat nie mogłem sobie pozwolić na  studiowanie. Musiałem zacząć na siebie zarabiać. Całe swoje życie zawodowe, byłem takim trochę samoukiem, który obserwował, słuchał i pracował na swoje Imię. Od 2006 roku jestem przedsiębiorcą i to nie zmieniło się do dziś. Na pewnym etapie stwierdziłem, że chciałbym po pierwsze uzyskać wykształcenie, które będzie zgodne z moim doświadczeniem i menedżerskimi umiejętnościami. Po drugie rozwijać się dalej w dziedzinie związanej z szeroko rozumianą branżą HoReCa. Stąd, oprócz studiów pojawił się również pomysł na uczestnictwo w programie kulinarnym MasterChef.

Co przyniosły Panu nasze studia?
Studia na WSTiH przede wszystkim usystematyzowały moją wiedzę w zakresie zarządzania i organizacji przedsiębiorstwa w ogólnym wymiarze, ale również dały mi umiejętność i zwróciły moją uwagę na niuanse związane z biznesem gastronomicznym, czy hotelarskim.

Jakie stanowisko obecnie Pan zajmuje?
Nadal prowadzę swoją firmę i to pewnie się nie zmieni. Nie rozpoczynałem nauki na uczelni, bo liczyłem, że zakończenie studiów przyniesie mi awans. Udział w programie i studia otworzyły mi za to drogę do zmiany swojego życia i realizacji swojej pasji, jaką jest gotowanie. Obecnie prowadzę warsztaty kulinarne i organizuję w zaprzyjaźnionych restauracjach kolacje degustacyjne. Nadal obserwuję i się uczę, ale już bogatszy o wiedzę, jaką zdobyłem na Uczelni.

Adrian Bogusłowicz

Adrian Bogusłowicz

Jestem absolwentem Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, gdzie ukończyłem licencjat w zakresie zarządzania hotelarstwem i gastronomią oraz studia magisterskie na kierunku turystyka i rekreacja.

Moja kariera zawodowa rozwija się bardzo aktywnie od 1996 roku i jest ściśle związana z turystyką. Jej najważniejsze etapy to m.in. właściciel biura podróży w Elblągu, sprzedaż agencyjna, organizacja kolonii i wycieczek szkolnych, prowadzenie Centrum Informacyjno Turystycznego w Krynicy Morskiej oraz biura wynajmu Nadmorskich Pokoi i Apartamentów w Krynicy Morskiej, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej w Krynicy Morskiej, współtwórca współpracy dwóch Krynic, „KRYNICA JEST JEDNA A MIASTA SĄ DWA”. Współpraca Krynicy Morskiej i Krynicy Zdrój, współtwórca i współwłaściciel restauracji „Nadmorska” w Krynicy Morskiej, prowadzę także Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Krynicy Morskiej – Piaski.

Jestem szczęśliwym mężem oraz ojcem trójki dzieci. Moje ulubione powiedzenie: „co mnie nie zabije to mnie wzmocni”, a moje motto życiowe brzmi: „każdy człowiek jest kowalem własnego losu”.

 

Anna Huk

Anna Huk

Absolwentka WSTiH, pracownik Hotelu Hilton Gdańsk Guest Relations Manager, Training Manager, Koordynator projektu Blue Energy, szkoleniowiec, mówca motywacyjny, nauczyciel praktycznej nauki zawodu, inicjator akcji charytatywnych.

Pasja: moda i buldogi francuskie.

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Andrzej Kościelecki

Andrzej Kościelecki

Po ukończeniu WSTiH przeprowadziłem się do Warszawy, gdzie pracowałem w jednym z pierwszych prywatnych biur podróży jako Project Manager, w którym koordynowałem m.in. takie wydarzenia jak Euro 2012.

Wiedza nabyta podczas studiów na uczelni w Gdańsku oraz doświadczenie nabyte w Warszawie, pozwoliło mi na otworzenie swojego biznesu FlySoulmates i stworzyć rozpoznawalny brand na całym świecie.

Agnieszka Lis

Agnieszka Lis

W Wyższej Szkole Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku ukończyłam studia licencjackie na kierunku Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii, a także studia magisterskie na kierunku Zarządzanie w sektorze turystycznym.

Przez blisko 3 lata pracowałam jako recepcjonistka w Starym Browarze w Kościerzynie. Obecnie rozwijam skrzydła jako kierownik biura Lokalnej Organizacji Turystycznej „Serce Kaszub”. Zawodowo zajmuje się szeroko pojętą promocją regionu, bazując na wciąż rozwijającej się branży turystycznej powiatu kościerskiego.

Moja pięcioletnia nauka na WSTiH zaowocowała szybkim awansem zawodowym, dzięki wachlarzowi wiedzy i umiejętności nabytemu podczas studiów. WSTiH jest uczelnią, na której można połączyć studia z pracą zawodową, a wykładowcy cieszą się ogromną renomą dzięki swoim zasobom bieżącej wiedzy o turystyce.

Danuta Łapacz

Danuta Łapacz

Jestem absolwentką Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku. Pracę licencjacką napisałam nt. „Półwysep Helski jako produkt turystyczny województwa pomorskiego” i obroniłam ją w 2000 roku. Doświadczenia zawodowego nabierałam m.in. w branży gastronomicznej i hotelarskiej.

W roku 2007 byłam pomysłodawcą i pełnomocnikiem rodzinnej firmy z sektora MSP. Jestem praktykiem i naukowcem, autorem publikacji naukowych z zakresu działalności małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce i UE. Zainteresowania związane z ekonomią, prawem, zarządzaniem i przedsiębiorczością.

W 2017 roku obroniłam rozprawę doktorską na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Gdańskiego pt. “Ekonomiczne skutki barier prawnych w działalności MSP na rynku zamówień publicznych w Polsce na przykładzie branży budowlanej”.

Od 2018 jestem wykładowcą w Wyższej Szkole Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku.

Anna Pestilenz

Anna Pestilenz

Jestem hotelarzem i restauratorem z wykształcenia i pasji, założycielką i właścicielką Hotelu Szafir oraz Restauracji Lazurowej w Jastrzębiej Górze. Od ponad 20 lat pracuję w branży turystycznej. Chętnie dzielę się wiedzą i doświadczeniem jako panelistka w branżowych konferencjach oraz gościnnie na uczelni WSTiH w Gdańsku. Stawiam na relacje oraz najwyższą etykę w biznesie. Jestem laureatką wielu nagród min. Ambasadorka Marki z Klasą, Lwica Biznesu 2015, Kobieta Sukcesu 2016, Lady Businness Awards 2017.

Od wielu lat aktywnie działam na rzecz lokalnej społeczności w zarządzie Towarzystwa Miłośników Jastrzębiej Góry, wspieram kobiety jako członkini Lady Businness Club. Odpowiedzialna społecznie wspieram wiele działań charytatywnych i społecznych np. Fundację „A kogo” Ewy Błaszczyk, Stowarzyszenie Niepełnosprawnych „Radość Życia” ale też działania branżowe na rzecz integracji środowiska hotelarzy takich jak Hotel Super Heroes – charytatywna akcja hotelarzy.

Najmocniej na świecie kocham swoją rodzinę a potem pracę. W wolnym czasie podróżuję zawsze z dobrą książką. Rekomenduję Wyższą Szkołę Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku. Zajęcia prowadzone są na wysokim poziomie przez wykwalifikowaną kadrę doskonale przygotowaną merytorycznie oraz dydaktycznie. Wykłady oraz ćwiczenia prowadzone są w bardzo przyjaznej studentom atmosferze. Uczelnia w sposób profesjonalny przygotowuje do pracy w zawodzie, czego dowodem jest moja współpraca z absolwentami, którzy stanowią trzon zespołu Hotelu Szafir.

Michał Serafin

Michał Serafin

Po zdaniu matury przeniosłem się do Norwegii, gdzie mieszkałem przez niecałe 7 lat. W 2010 udałem się na 2 lata studiów do Tokio, po których wróciłem do Norwegii na kolejne 5 lat. Od marca 2018 mieszkam w Japonii ponownie, tym razem w mieście Nagasaki. Od prawie roku pracuję w japońskim koncernie, który zarządza siecią hoteli, restauracji oraz kilkoma innymi obiektami rozrywkowymi, zarówno w Japonii jak i Stanach Zjednoczonych. Obecnie zajmuję stanowisko kierownika sekcji retailingu i obsługi klienta oraz reprezentuję hotel w kontaktach z kanadyjską firmą Moment Factory, obsługującą jedną z największych atrakcji w Japonii “Island Lumina”, czyli project mapping.

Przed przeprowadzką do Japonii pracowałem między innymi jako szef rejonu Oslo dla firmy Ecolab oraz dla Norweskich Linii Kolejowych. Po powrocie do Norwegii postanowiłem pójść na studia, aby poszerzyć zarówno wiedzę oraz zdobyć niezbędne kwalifikacje dla rozwoju dalszej kariery.

Wybór WSTiH w Gdańsku był moim najtrafniejszym wyborem i bardzo żałuję, że nie rozpocząłem studiów kilka lat wcześniej. System e-learning, który oferuje WSTiH pomógł mi rozwinąć się edukacyjnie nie rezygnując z pracy i budowania doświadczenia zawodowego. Studia na uczelni WSTiH polecam każdemu, kto pragnie zdobyć wiedzę pomocną w zbudowaniu kariery oraz z powodzeniem połączyć naukę z pracę zawodową.

Anna Szwechowicz

Anna Szwechowicz

Jestem absolwentką Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku. Moją pasją jest praca z ludźmi, dlatego wybór takiej drogi rozwoju był dla mnie rzeczą naturalną. W 2010 roku napisałam i obroniłam pracę magisterską na kierunku “Zarządzanie przedsiębiorstwem”, dodatkowo w trakcie pięciu lat studiów, rozwijałam swoją znajomość języka angielskiego.

Po zakończeniu edukacji niemalże natychmiast otrzymałam ofertę pracy na recepcji w Hotelu Zong Hua w Sopocie. Moje zaangażowanie, profesjonalna obsługa gości, a przede wszystkim wiedza zdobyta na WSTiH, zaowocowały awansem i od połowy 2011 roku przyjęłam angaż na stanowisku specjalistki ds. sprzedaży i marketingu.

Dwa lata później moja kariera została odłożona na drugi plan, gdyż zostałam mamą. W 2014 roku nadarzyła się okazja pracy w firmie poligraficznej na stanowisku specjalisty ds. badań i rozwoju rynku. Od 2018 roku jestem zatrudniona w wydawnictwie oświatowym a moimi klientami są nauczyciele i dyrektorzy szkół ponadpodstawowych. Dodatkowo pracuję również w rodzinnej firmie zajmującej się wynajmem apartamentów na gdańskiej starówce.

Myślę, że wykształcenie, jakie dała mi Uczelnia, pozwoliło mi odnieść sukces nie tylko w branży hotelarskiej. Swoimi doświadczeniami chętnie dzielę się ze studentami WSTiH, gdyż pracuje tu również jako wykładowca.