Kurs sommelierski z elementami sprzedaży i zarządzania kartą WIN
Kurs sommelierski z elementami sprzedaży i zarządzania kartą WIN
Kurs przeznaczony jest dla menadżerów restauracji, wykładowców przedmiotów zawodowych ( gastronomia i hotelarstwo ) , kelnerów, pasjonatów wina, osób chcących rozpocząć pracę w charakterze sommeliera.
Uczestnicy kursu dowiedzą się:
• Na czym polega praca sommeliera
• Jak budować oraz zarządzać kartą win w restauracji
• Jak zwiększyć sprzedaż wina w restauracji
• Jak obsługiwać gości przy stole
Uczestnicy szkolenia nabędą umiejętności w zakresie:
• Wykorzystania niezbędnej wiedzy o winie
• Planowania działań zwiększających sprzedaż wina w restauracji
• Prowadzenia sesji coachingowych dla podległych pracowników
PROGRAM SZKOLENIA :
1. Zawód Sommelier
2. Czym jest wino
3. Nauka rozpoznawania zapachów zawartych w winie (Le Nez du Vin)
4. Winnica
5. Różne rodzaje fermentacji
6. Produkcja win białych i czerwonych
7. Metody produkcji win słodkich
8. Białe i czerwone szczepy – charakterystyka i występowanie
9. Zrozumienie etykiety na butelce
10. Wady i zalety win / klasyfikacja jakościowa win
11. Zasady profesjonalnej degustacji win
12. Dekantacja
13. Kieliszki do wina, karafki
14. Serwis wina spokojnego i musującego – szampana
15. Temperatura serwowany win
16. Przechowywanie wina
17. Dobór wina do potraw
18. Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina
19. Pozostałe style wina
20. Psychologia i technika obsługi gości przy stole
Koszt szkolenia obejmuje :
- udział w szkoleniu dla 1 osoby w wyznaczonym czasie
- 6 godzinny program szkolenia
- materiały szkoleniowe w formie elektronicznej oraz drukowanej
- degustację win różnych szczepów - 8 próbek degustacyjnych
- certyfikat / dyplom ukończenia szkolenia
Cena kursu
Koszt 1 dniowego kursu – 799, 00 zł brutto / osoba * (cena dla grupy minimum 8 osób)
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 399 zł brutto/osoba
Czas trwania, sposób organizacji
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej: 07.06.2024 r.
w restauracji "Jest Pięknie" na terenie Uczelni.
6 godzinny program kursu ( 1 dzień )
*Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania kursu, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 10 osób.
Regulamin kursów – TUTAJ
Prowadzący:
Łukasz Szołtys
Brand Ambasador Whisky / Sommelier oraz właściciel firmy Rest Consulting
Nazywam się Łukasz Szołtys i jestem pasjonatem wina, whisky, cygar oraz alkoholi starzonych. Z wykształcenia jestem hotelarzem oraz ekonomistą. Połączenie tych dwóch obszarów w naturalny sposób wprowadziło mnie w przygodę z edukacją konsumencką w zakresie alkoholi, która rozpoczęła się w 2007 roku, kiedy to współzarządzałem salonem winiarskim oraz współuczestniczyłem w imporcie win z Hiszpani by w dalszym kroku edukować restauratorów oraz obsługę restauracji w zakresie produktowym alkoholi oraz sugestywnej sprzedaży. Na przestrzeni lat pracując w hotelach w Grecji, USA, Hiszpanii oraz w Polsce jako Barman oraz Sommelier odwiedzałem wiele winnic zgłębiając proces produkcyjny.
Z upływem lat pracując w licznych hotelach jako kierownik gastronomii czy finalnie dyrektor wielu hoteli rozwijałem się zawodowo cały czas będąc wierny mojemu hobby, którym z przyjemnością dzielę się prowadząc szkolenia branżowe, konsumenckie i eventowe.
Zobacz moje realizacje