Kurs sommelierski z elementami sprzedaży i zarządzania kartą WIN

Kurs przeznaczony jest dla menadżerów restauracji, wykładowców przedmiotów zawodowych ( gastronomia i hotelarstwo ) , kelnerów, pasjonatów wina, osób chcących rozpocząć pracę w charakterze sommeliera.

Uczestnicy kursu dowiedzą się:
    • Na czym polega praca sommeliera
    • Jak budować oraz zarządzać kartą win w restauracji
    • Jak zwiększyć sprzedaż wina w restauracji
    • Jak obsługiwać gości przy stole

Uczestnicy szkolenia nabędą umiejętności w zakresie:
    • Wykorzystania niezbędnej wiedzy o winie 
    • Planowania działań zwiększających sprzedaż wina w restauracji
    • Prowadzenia sesji coachingowych dla podległych pracowników

PROGRAM SZKOLENIA :
    1. Zawód Sommelier
    2. Czym jest wino
    3. Nauka rozpoznawania zapachów zawartych w winie (Le Nez du Vin)
    4. Winnica
    5. Różne rodzaje fermentacji
    6. Produkcja win białych i czerwonych
    7. Metody produkcji win słodkich
    8. Białe i czerwone szczepy – charakterystyka i występowanie
    9. Zrozumienie etykiety na butelce
    10. Wady i zalety win / klasyfikacja jakościowa win
    11. Zasady profesjonalnej degustacji win
    12. Dekantacja
    13. Kieliszki do wina, karafki
    14. Serwis wina spokojnego i musującego – szampana
    15. Temperatura serwowany win
    16. Przechowywanie wina
    17. Dobór wina do potraw
    18. Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina
    19. Pozostałe style wina
    20. Psychologia i technika obsługi gości przy stole 

Koszt szkolenia obejmuje :
- udział w szkoleniu dla 1 osoby w wyznaczonym czasie 
- 6  godzinny program szkolenia
- materiały szkoleniowe w formie elektronicznej oraz drukowanej
- degustację win różnych szczepów  - 8  próbek degustacyjnych
- certyfikat / dyplom ukończenia szkolenia
 

Cena kursu

Koszt 1 dniowego kursu – 799, 00 zł brutto / osoba * (cena dla grupy minimum 8 osób)

Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 399 zł brutto/osoba

Czas trwania, sposób organizacji

Kurs odbywa się w formie stacjonarnej: 18.10.2024 r.

w restauracji "Jest Pięknie" na terenie Uczelni.

6 godzinny program kursu ( 1 dzień )

*Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania kursu, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 10 osób.

Regulamin kursów – TUTAJ

 

Prowadzący:

Łukasz Szołtys

Brand Ambasador Whisky / Sommelier oraz właściciel firmy Rest Consulting
Nazywam się Łukasz Szołtys i jestem pasjonatem wina, whisky, cygar oraz alkoholi starzonych. Z wykształcenia jestem hotelarzem oraz ekonomistą. Połączenie tych dwóch obszarów w naturalny sposób wprowadziło mnie w przygodę z edukacją konsumencką w zakresie alkoholi, która rozpoczęła się w 2007 roku, kiedy to współzarządzałem salonem winiarskim oraz współuczestniczyłem w imporcie win z Hiszpani by w dalszym kroku edukować restauratorów oraz obsługę restauracji w zakresie produktowym alkoholi oraz sugestywnej sprzedaży. Na przestrzeni lat pracując w hotelach w Grecji, USA, Hiszpanii oraz w Polsce jako Barman oraz Sommelier odwiedzałem wiele winnic zgłębiając proces produkcyjny.
Z upływem lat pracując w licznych hotelach jako kierownik gastronomii czy finalnie dyrektor wielu hoteli rozwijałem się zawodowo cały czas będąc wierny mojemu hobby, którym z przyjemnością dzielę się prowadząc szkolenia branżowe, konsumenckie i eventowe.
Zobacz moje realizacje

 -  https://www.facebook.com/DegustacjeByLukaszSzoltys/