Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii
Zarządzanie w hotelarstwie i turystyce to nie tylko zdobywanie wiedzy o branży. Przede wszystkim to szeroko rozumiane podejście do współczesnych wymagań rynku i wyzwań, którym sprostać może wykwalifikowany menadżer
Cel studiów
Studiowanie tej specjalności pozwala uzyskać wiedzę i umiejętności niezbędne do pełnienia funkcji kierowniczych w branży hotelarskiej i gastronomicznej zgodnie z międzynarodowymi standardami.
Jest to wiedza dotycząca istoty, organizacji, funkcjonowania i rozwoju zarówno zakładów gastronomicznych jak i obiektów hotelarskich.
Studenci zdobywają wiedzę z obszarów wymagań prawnych, społeczno-ekonomicznych i technologicznych, a także marketingu usług hotelarskich i gastronomicznych czy najwyższych standardów obsługi klientów.
Profil absolwenta
Absolwenci tej specjalności to z pewnością poszukiwani fachowcy w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Program studiów jest złożony, co w konsekwencji przekłada się na przygotowanie do współczesnych wyzwań takich jak praca i rozwój w zespołach wielokulturowych czy zarządzanie w sytuacjach kryzysowych.
Nasi wykładowcy, którzy są jednocześnie ekspertami branżowymi, angażują studentów w wiele ciekawych projektów.
Absolwenci są przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych oraz do samodzielnego prowadzenia restauracji, pensjonatu czy też hotelu.
KIERUNEK: TURYSTYKA I REKREACJA
1. stacjonarne – zajęcia w siedzibie Uczelni, od poniedziałku do czwartku, w godzinach od 8:00 do 20:00
2. niestacjonarne – weekendowe – zajęcia w siedzibie Uczelni, w soboty i niedziele, 10 zjazdów w semestrze
3. e-learning – trzy zjazdy stacjonarne w ciągu roku, w siedzibie Uczelni, od poniedziałku do piątku, w godzinach od 8:00 do 20:00. Pozostałe zajęcia odbywają się zdalnie z wykorzystaniem platformy edukacyjnej.
Nowość! E-biznes w turystyce międzynarodowej
Slow tourism & Well being
Oferujemy dwa języki obce: język angielski obowiązkowy i do wyboru język hiszpański, niemiecki lub norweski
Przedmiot z certyfikatem na każdej specjalności!
Kadra
Wykładowcami są praktycy z wieloletnim doświadczeniem zawodowym w żywieniu, gastronomii i dietetyce, między innymi właściciele obiektów gastronomicznych oraz kadra zarządzająca restauracjami.
Przedmioty specjalnościowe
- Ocena usług hotelarskich i gastronomicznych
- Współczesne trendy w hotelarstwie i gastronomi
- Trendy w wyposażeniu obiektów hotelarskich i gastronomicznych
- Jakość usług w branży HoReCa
- Aspekty prawne w HoReCa
- Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych (certyfikat)
- Rozwój i kariera w zespołach wielokulturowych
- Ekonomiczne aspekty w branży HoReCa
- Wyposażenie i zarządzanie strefą SPA i Wellness
- Marketing i współczesne rozwiązania zarządzania firmą/e-commerce, zarządzanie ceną, pakiety i oferty specjalne
Studenci tej specjalności odbywają też następujące zajęcia wspólne dla wszystkich:
Przedmioty ogólne:
- Spotkania z biznesem
- Podstawy dietetyki
- Podstawy marketingu
- Ekonomia
- Ochrona własność intelektualnej
- Podstawy organizacji imprez masowych
- Podstawy rachunkowości
- Kulturoznawstwo
- Negocjacje w turystyce
- Badania rynku turystycznego
- Systemy informatyczne w turystyce
- Język angielski
- Język hiszpański, niemiecki lub norweski (jeden do wyboru)
Przedmioty kierunkowe:
- Podstawy turystyki
- Podstawy hotelarstwa
- Socjologia turystyki
- Ekonomika turystyki
- Podstawy gastronomii
- Rekreacja
- Obsługa ruchu turystycznego
- Ekologia i ochrona środowiska
- Geografia turystyczna z kartografią
- Zarządzanie turystyką zrównoważoną
- Prawo w turystyce
- Turystyka SPA&Wellness
STUDIA LICENCJACKIE
Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii
Sposób organizacji
Studenci wybierają specjalność pod koniec drugiego semestru studiów.
Rozpoczęcie studiów: rekrutacja trwa
Kontakt i informacje
Wszelkie pytania prosimy kierować:
e-mail:
tel. 58 521-86-20
od poniedziałku do piątku w godz.: 9.00 – 15.00
Opłaty należy wpłacać na konto:
Santander Bank Polska S.A.
PL 11 1090 1098 0000 0000 0905 0835
(w tytule prosimy podać imię i nazwisko kandydata)