Dietetyka
Cena: 1.950 zł za semestr
Rozpoczęcie studiów: rekrutacja trwa
Cel studiów
Przekazanie słuchaczom wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia zbiorowego wiedzy oraz umiejętności praktycznych z zakresu poradnictwa żywieniowego dla osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym i o zróżnicowanym poziomie aktywności fizycznej
Profil uczestnika
Absolwenci studiów wyższych z zakresu medycyny, farmacji, turystyki i rekreacji, psychologii, biologii, biotechnologii, wychowania fizycznego, technologii żywienia, rehabilitacji oraz osoby z wykształceniem wyższym pracujące w obiektach sanatoryjnych, centrach rehabilitacji, hotelach ze strefą SPA&Wellness, sanatoriach i centrach odnowy biologicznej.
Program studiów
-
węglowodany – klasyfikacja, budowa chemiczna, indeks glikemiczny, indeks insulinowy, indeks sytości, dobór źródeł węglowodanów w diecie, zapotrzebowanie na węglowodany w diecie
-
białko – ocena wartości odżywczej białka, podział na pełno i niepełnowartościowe, aminokwasy, źródła białek w żywieniu, zapotrzebowanie na białko i aminokwasy
-
tłuszcze – podział tłuszczów, ocena wartości, dobór w diecie, problem tłuszczów trans, wpływ nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm człowieka
-
podstawy trawienia i metabolizmu głównych składników odżywczych
-
charakterystyka wybranych grup żywności (m.in. mleko, mięso, orzechy, zboża…)
-
witaminy i minerały w diecie (rola, zapotrzebowanie, metabolizm, wchłanianie)
-
gospodarka wodno – elektrolitowa organizmu człowieka w spoczynku i podczas wysiłku
-
żywienie kontra wysiłek
podstawy bilansowania indywidualnych planów żywieniowych (m.in. przedstawienie żywienia zgodnego z dobowym zegarem biologicznym) -
odżywki zastępujące pożywienie (białka, gainery)
-
suplementy aminokwasowe
-
suplementy wspierające procesy energetyki wysiłkowej (kreatyna, arginina, beta-alanina)
-
suplementy na stawy
-
suplementy wspierające stawy
-
suplementy wspomagające prawidłowy sen
-
suplementy wspomagające odchudzanie
-
podstawy żywienia w wybranych chorobach cywilizacyjnych (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość…)
Kadra
Zajęcia prowadzą eksperci z dziedziny żywienia i suplementacji, wykładowcy akademiccy, trenerzy oraz sędziowie dyscyplin sportowych związanych z fitness
STUDIA PODYPLOMOWE
Dietetyka
Cena: 1950 zł za semestr
Rozpoczęcie studiów: rekrutacja trwa
Dla absolwentów WSTiH: zniżka 10%!
Czas trwania, sposób organizacji
Studia trwają 2 semestry w systemie studiów niestacjonarnych, w trybie dwudniowych zjazdów sobotnio-niedzielnych. Realizowanych jest 165 godzin dydaktycznych.
Kontakt i informacje
Wszelkie pytania oraz zgłoszenia na studia prosimy kierować:
e-mail:
tel. + 48 692-881-263
Opłaty należy wpłacać na konto:
Santander Bank Polska S.A.
PL 11 1090 1098 0000 0000 0905 0835
(w tytule prosimy podać imię i nazwisko kandydata)