Gastronomia - Przygotowanie do kontroli Sanepidu

Zwiększ swoją świadomość, poznaj prawo w działalności gastronomicznej, wytyczne dotyczące tworzenia i prowadzenia zakładu gastronomicznego, udoskonal jakość i bezpieczeństwo świadczonych usług, bądź przygotowany na kontrole urzędowe.

 

Cel i przeznaczenie kursu:

Głównym celem szkolenia jest zbudowanie wiedzy uczestników w zakresie przepisów prawa żywnościowego obowiązujących w obiektach gastronomicznych. Uzupełnieniem szkolenia będą elementy prawa budowalnego oraz prawa pracy mające zastosowanie w prowadzeniu działalności gastronomicznej. Pozyskanie informacji w powyższym zakresie wpłynie na wzrost jakości świadczonych usług gastronomicznych, zdobycie lub poszerzenie wiedzy w zakresie tworzenia zakładów gastronomicznych i produkcji bezpiecznej żywności oraz umożliwi prawidłowe przygotowanie obiektu gastronomicznego do kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Dla kogo jest szkolenie?

  • Osób planujących otworzenie obiektu gastronomicznego (np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić, by móc uruchomić działalność.

  • Osób prowadzących działalność związaną z gastronomią oraz osób kierujących przedsiębiorstwem gastronomicznym (np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wytycznych prawnych, których realizacja zapewnia nie tylko prawidłowe funkcjonowanie obiektu, ale również wzrost jakości świadczonych usług.

  • Osób pracujących w obszarze gastronomii (np. restauracja, bufeta, bara, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć wiedzę dotyczącą prawa w gastronomii oraz zrozumieć zasady pracy w obszarze produkcji żywności.

  • Osób prowadzących zajęcia w szkołach gastronomicznych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę oraz poznać interpretacje aktualnych zmian prawnych mających wpływ na sektor gastronomiczny.

  • Absolwentów technologii żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wymagań prawnych z jakimi będą mieć styczność podczas pracy w obiektach gastronomicznych.

  • Wszystkich zainteresowanych obszarem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz prawa w gastronomii.

 

Tematy omawiane na kursie:

  1. Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

  • Uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli obiektów gastronomicznych

  • Rodzaje kontroli

  • Opis przebiegu kontroli

  1. Otwarcie lokalu gastronomicznego – warunki techniczne

  • Prawo budowalne

  • Prawo żywnościowe

  1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii

  • Wymagania dotyczące magazynowania środków spożywczych

  • Obróbka wstępna

  • Obróbka cieplna

  • Zasady profesjonalnego tworzenia schematów produkcyjnych

  • Ogólne wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności

  • Gospodarowanie odpadami żywnościowym, w tym minimalizacja

  • Jakość wody w gastronomii

  • Wymagania techniczne i użytkowe sprzętu

  • Najnowsze wymagania w zakresie opakowań stosowanych w gastronomii

  • Wymagana higiena personelu

  • Stałe doskonalenie pracowników podstawą sukcesu

  • Bezpieczny transport żywności

  • Praktyczne zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami

  1. Rodzaje zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii

  • Przykłady zanieczyszczeń chemicznych, mikrobiologicznych i fizycznych w gastronomii

  • Sposoby zapobiegania zanieczyszczeniom chemicznych, biologicznym i fizycznym w gastronomii

 

  1. Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higiena Pracy:

  • Profilaktyczna opieka lekarska nad pracownikami

  • Ocena ryzyka na stanowisku pracy

  • Wymagania (praktyczne, prawne) dotyczące warunków pracy w gastronomii

 

Dzięki udziałowi:

  • Poznasz co mówi prawo budowlane w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej.

  • Poznasz wytyczne techniczne stawiane przez prawo żywnościowe w zakresie gastronomii.

  • Poznasz wymagania prawa żywnościowego, które zwiększą Twoją wiedzę w zakresie produkcji bezpiecznej żywności, w tym:

    1. Nauczysz się tworzyć profesjonalne schematy produkcje, które zapewnią Ci stworzenie właściwej dokumentacji jakościowej w obiekcie gastronomicznym.

    2. Poznasz techniki minimalizacji odpadów w obiektach gastronomicznych.

    3. Dowiesz się jakie są wymagania jakościowe dla wody w obiektach gastronomicznych oraz jak je weryfikować.

    4. Poznasz interpretację najnowszych przepisów prawnych dotyczących opakowań w gastronomii.

  • Poznasz jakie zanieczyszczenia mogą pojawić się w trakcie produkcji żywności oraz jak zredukować możliwość ich powstawania.

  • Poznasz główne wymagania prawa pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy względem pracowników zatrudnionych w obiektach gastronomicznych.

  • Zwiększysz świadomość na temat bezpiecznej produkcji żywności, przez co wpłyniesz na wzrost jakości i bezpieczeństwa świadczonych usług.

  • Dzięki powyższemu oraz przedstawieniu roli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorze nad obiektami gastronomicznym będziesz przygotowany na kontrole urzędowe.

 

kurs sanepid prowadzącyTrener: mgr inż. Karolina Nowak

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie realizuje III rok studiów prawniczych na Uniwersytecie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.

Specjalizuje się w zakresie obszaru żywności, ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego, w tym prawa dotyczącego kwestii laboratoryjnych, materiałów do kontaktu z żywnością oraz w zakresie prawa dotyczącego technicznych aspektów tworzenia obiektów gastronomicznych. Posiada ponad 7 lat doświadczenia, które zdobywała w sektorze państwowym i prywatnym. Realizacja stanowisk kierowniczych zapewniła jej zbudowanie szerokiego doświadczenia w zakresie swojej specjalności.

 

Cena kursu:

Koszt 2 dniowego kursu – 1599 zł brutto/osoba* (*cena dla grupy minimum 8 osób)

Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 799 zł brutto/osoba

 

Czas trwania, sposób organizacji:

Kurs odbywa się w formie stacjonarnej

12 godzinny program kursu (2 dni) 9.00 – 15.00

Termin – 22-23.01.2024 **

**Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania szkolenia, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 7 osób.

Regulamin kursów WSTiH