Gastronomia - Przygotowanie do kontroli Sanepidu
Zwiększ swoją świadomość, poznaj prawo w działalności gastronomicznej, wytyczne dotyczące tworzenia i prowadzenia zakładu gastronomicznego, udoskonal jakość i bezpieczeństwo świadczonych usług, bądź przygotowany na kontrole urzędowe.
Cel i przeznaczenie kursu:
Głównym celem szkolenia jest zbudowanie wiedzy uczestników w zakresie przepisów prawa żywnościowego obowiązujących w obiektach gastronomicznych. Uzupełnieniem szkolenia będą elementy prawa budowalnego oraz prawa pracy mające zastosowanie w prowadzeniu działalności gastronomicznej. Pozyskanie informacji w powyższym zakresie wpłynie na wzrost jakości świadczonych usług gastronomicznych, zdobycie lub poszerzenie wiedzy w zakresie tworzenia zakładów gastronomicznych i produkcji bezpiecznej żywności oraz umożliwi prawidłowe przygotowanie obiektu gastronomicznego do kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dla kogo jest szkolenie?
-
Osób planujących otworzenie obiektu gastronomicznego (np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić, by móc uruchomić działalność.
-
Osób prowadzących działalność związaną z gastronomią oraz osób kierujących przedsiębiorstwem gastronomicznym (np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wytycznych prawnych, których realizacja zapewnia nie tylko prawidłowe funkcjonowanie obiektu, ale również wzrost jakości świadczonych usług.
-
Osób pracujących w obszarze gastronomii (np. restauracja, bufeta, bara, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć wiedzę dotyczącą prawa w gastronomii oraz zrozumieć zasady pracy w obszarze produkcji żywności.
-
Osób prowadzących zajęcia w szkołach gastronomicznych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę oraz poznać interpretacje aktualnych zmian prawnych mających wpływ na sektor gastronomiczny.
-
Absolwentów technologii żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wymagań prawnych z jakimi będą mieć styczność podczas pracy w obiektach gastronomicznych.
-
Wszystkich zainteresowanych obszarem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz prawa w gastronomii.
Tematy omawiane na kursie:
-
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
-
Uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli obiektów gastronomicznych
-
Rodzaje kontroli
-
Opis przebiegu kontroli
-
Otwarcie lokalu gastronomicznego – warunki techniczne
-
Prawo budowalne
-
Prawo żywnościowe
-
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii
-
Wymagania dotyczące magazynowania środków spożywczych
-
Obróbka wstępna
-
Obróbka cieplna
-
Zasady profesjonalnego tworzenia schematów produkcyjnych
-
Ogólne wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności
-
Gospodarowanie odpadami żywnościowym, w tym minimalizacja
-
Jakość wody w gastronomii
-
Wymagania techniczne i użytkowe sprzętu
-
Najnowsze wymagania w zakresie opakowań stosowanych w gastronomii
-
Wymagana higiena personelu
-
Stałe doskonalenie pracowników podstawą sukcesu
-
Bezpieczny transport żywności
-
Praktyczne zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
-
Rodzaje zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii
-
Przykłady zanieczyszczeń chemicznych, mikrobiologicznych i fizycznych w gastronomii
-
Sposoby zapobiegania zanieczyszczeniom chemicznych, biologicznym i fizycznym w gastronomii
-
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higiena Pracy:
-
Profilaktyczna opieka lekarska nad pracownikami
-
Ocena ryzyka na stanowisku pracy
-
Wymagania (praktyczne, prawne) dotyczące warunków pracy w gastronomii
Dzięki udziałowi:
-
Poznasz co mówi prawo budowlane w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej.
-
Poznasz wytyczne techniczne stawiane przez prawo żywnościowe w zakresie gastronomii.
-
Poznasz wymagania prawa żywnościowego, które zwiększą Twoją wiedzę w zakresie produkcji bezpiecznej żywności, w tym:
-
Nauczysz się tworzyć profesjonalne schematy produkcje, które zapewnią Ci stworzenie właściwej dokumentacji jakościowej w obiekcie gastronomicznym.
-
Poznasz techniki minimalizacji odpadów w obiektach gastronomicznych.
-
Dowiesz się jakie są wymagania jakościowe dla wody w obiektach gastronomicznych oraz jak je weryfikować.
-
Poznasz interpretację najnowszych przepisów prawnych dotyczących opakowań w gastronomii.
-
-
Poznasz jakie zanieczyszczenia mogą pojawić się w trakcie produkcji żywności oraz jak zredukować możliwość ich powstawania.
-
Poznasz główne wymagania prawa pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy względem pracowników zatrudnionych w obiektach gastronomicznych.
-
Zwiększysz świadomość na temat bezpiecznej produkcji żywności, przez co wpłyniesz na wzrost jakości i bezpieczeństwa świadczonych usług.
-
Dzięki powyższemu oraz przedstawieniu roli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorze nad obiektami gastronomicznym będziesz przygotowany na kontrole urzędowe.
Trener: mgr inż. Karolina Nowak
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie realizuje III rok studiów prawniczych na Uniwersytecie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Specjalizuje się w zakresie obszaru żywności, ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego, w tym prawa dotyczącego kwestii laboratoryjnych, materiałów do kontaktu z żywnością oraz w zakresie prawa dotyczącego technicznych aspektów tworzenia obiektów gastronomicznych. Posiada ponad 7 lat doświadczenia, które zdobywała w sektorze państwowym i prywatnym. Realizacja stanowisk kierowniczych zapewniła jej zbudowanie szerokiego doświadczenia w zakresie swojej specjalności.
Cena kursu:
Koszt 2 dniowego kursu – 1599 zł brutto/osoba* (*cena dla grupy minimum 8 osób)
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 799 zł brutto/osoba
Czas trwania, sposób organizacji:
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej
12 godzinny program kursu (2 dni) 9.00 – 15.00
Termin – 22-23.01.2024 **
**Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania szkolenia, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 7 osób.