Gastronomia - Przygotowanie do kontroli Sanepidu
Zwiększ swoją świadomość, poznaj prawo w działalności gastronomicznej, wytyczne dotyczące tworzenia i prowadzenia zakładu gastronomicznego, udoskonal jakość i bezpieczeństwo świadczonych usług, bądź przygotowany na kontrole urzędowe.

Cel i przeznaczenie szkolenia:
Głównym celem szkolenia jest zbudowanie wiedzy uczestników w zakresie przepisów prawa żywnościowego obowiązujących w obiektach gastronomicznych. Uzupełnieniem szkolenia będą elementy prawa budowalnego oraz prawa pracy mające zastosowanie w prowadzeniu działalności gastronomicznej. Pozyskanie informacji w powyższym zakresie wpłynie na wzrost jakości świadczonych usług gastronomicznych, zdobycie lub poszerzenie wiedzy w zakresie tworzenia zakładów gastronomicznych i produkcji bezpiecznej żywności oraz umożliwi prawidłowe przygotowanie obiektu gastronomicznego do kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dla kogo jest szkolenie?
- 
Osób planujących otworzenie obiektu gastronomicznego (np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić, by móc uruchomić działalność.
 - 
Osób prowadzących działalność związaną z gastronomią oraz osób kierujących przedsiębiorstwem gastronomicznym
(np. restauracja, bufet, bar, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wytycznych prawnych, których realizacja zapewnia nie tylko prawidłowe funkcjonowanie obiektu, ale również wzrost jakości świadczonych usług. - 
Osób pracujących w obszarze gastronomii (np. restauracja, bufeta, bara, winiarnia, kawiarnia), którzy chcą zwiększyć wiedzę dotyczącą prawa w gastronomii oraz zrozumieć zasady pracy w obszarze produkcji żywności.
 - 
Absolwentów technologii żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy chcą zwiększyć swoją wiedzę w zakresie wymagań prawnych z jakimi będą mieć styczność podczas pracy w obiektach gastronomicznych.
 - 
Wszystkich zainteresowanych obszarem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz prawa w gastronomii.
 
Tematy omawiane na szkoleniu:
- 
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
 
- 
Uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli obiektów gastronomicznych
 - 
Rodzaje kontroli
 - 
Opis przebiegu kontroli
 
- 
Otwarcie lokalu gastronomicznego – warunki techniczne
 
- 
Prawo budowalne
 - 
Prawo żywnościowe
 
- 
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii
 
- 
Wymagania dotyczące magazynowania środków spożywczych
 - 
Obróbka wstępna
 - 
Obróbka cieplna
 - 
Zasady profesjonalnego tworzenia schematów produkcyjnych
 - 
Ogólne wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności
 - 
Gospodarowanie odpadami żywnościowym, w tym minimalizacja
 - 
Jakość wody w gastronomii
 - 
Wymagania techniczne i użytkowe sprzętu
 - 
Najnowsze wymagania w zakresie opakowań stosowanych w gastronomii
 - 
Wymagana higiena personelu
 - 
Stałe doskonalenie pracowników podstawą sukcesu
 - 
Bezpieczny transport żywności
 - 
Praktyczne zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
 
- 
Rodzaje zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii
 
- 
Przykłady zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych i fizycznych w gastronomii
 - 
Sposoby zapobiegania zanieczyszczeniom chemicznych, biologicznym i fizycznym w gastronomii
 
- 
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Sekcja Higiena Pracy:
 
- 
Profilaktyczna opieka lekarska nad pracownikami
 - 
Ocena ryzyka na stanowisku pracy
 - 
Wymagania (praktyczne, prawne) dotyczące warunków pracy w gastronomii
 
Dzięki udziałowi:
- 
Poznasz co mówi prawo budowlane w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej.
 - 
Poznasz wytyczne techniczne stawiane przez prawo żywnościowe w zakresie gastronomii.
 - 
Poznasz wymagania prawa żywnościowego, które zwiększą Twoją wiedzę w zakresie produkcji bezpiecznej żywności, w tym:
- 
Nauczysz się tworzyć profesjonalne schematy produkcje, które zapewnią Ci stworzenie właściwej dokumentacji jakościowej w obiekcie gastronomicznym.
 - 
Poznasz techniki minimalizacji odpadów w obiektach gastronomicznych.
 - 
Dowiesz się jakie są wymagania jakościowe dla wody w obiektach gastronomicznych oraz jak je weryfikować.
 - 
Poznasz interpretację najnowszych przepisów prawnych dotyczących opakowań w gastronomii.
 
 - 
 - 
Poznasz jakie zanieczyszczenia mogą pojawić się w trakcie produkcji żywności oraz jak zredukować możliwość ich powstawania.
 - 
Poznasz główne wymagania prawa pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy względem pracowników zatrudnionych w obiektach gastronomicznych.
 - 
Zwiększysz świadomość na temat bezpiecznej produkcji żywności, przez co wpłyniesz na wzrost jakości i bezpieczeństwa świadczonych usług.
 - 
Dzięki powyższemu oraz przedstawieniu roli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorze nad obiektami gastronomicznym będziesz przygotowany na kontrole urzędowe.
 
Trener: mgr inż. Karolina Nowak
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie realizuje III rok studiów prawniczych na Uniwersytecie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Specjalizuje się w zakresie obszaru żywności, ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego, w tym prawa dotyczącego kwestii laboratoryjnych, materiałów do kontaktu z żywnością oraz w zakresie prawa dotyczącego technicznych aspektów tworzenia obiektów gastronomicznych. Posiada ponad 7 lat doświadczenia, które zdobywała w sektorze państwowym i prywatnym. Realizacja stanowisk kierowniczych zapewniła jej zbudowanie szerokiego doświadczenia w zakresie swojej specjalności.
Cena szkolenia
FORMA STACJONARNA
Koszt 2-dniowego szkolenia w formie stacjonarnej – 1599 zł brutto/osoba*.
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 799 zł brutto/osoba*.
FORMA ONLINE
Koszt dwudniowego szkolenia w formie online - 399 zł brutto/osoba*
*cena dla grupy minimum 8 osób
W celu zapisania się na szkolenie prosimy o kontakt mailowy: 
Czas trwania, sposób organizacji:
FORMA STACJONARNA
12-godzinny program szkolenia (2 dni) 9.00 – 15.00
Termin – 26-27.06.2025 **
FORMA ONLINE
9-godzinny program szkolenia (2 dni) 9.00 – 15.00; 9.00 – 12:00
Termin –  24-25.04.2025 **
**Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania szkolenia, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 10 osób.
