GASTRONOMIA - ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI

Produkujesz w gastronomii żywność opakowaną i nie wiesz jak ją właściwie znakować? To szkolenie jest dla Ciebie. Prawidłowe znakowanie żywności to wymóg prawny. Zgłoś się na szkolenie by poznać wytyczne prawne dotyczące znakowania żywności opakowanej. Dodatkowo pozyskasz wiedzę dotyczącą wymagań z zakresu znakowania dań serwowanych w obiekcie gastronomicznym. 

znakowanie

 

 

Cel i przeznaczenie szkolenia:

Głównym celem szkolenia jest zbudowanie wiedzy uczestników w obszarze obowiązkowych przepisów prawa żywnościowego dotyczących znakowania żywności opakowanej. Uzupełnieniem szkolenia będą elementy prawa żywnościowego odnoszące się do znakowania dań serwowanych w obiektach gastronomicznych (produkty nieopakowane). Pozyskanie informacji w powyższym zakresie wpłynie na zdobycie lub poszerzenie wiedzy w zakresie prawidłowego znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej, tym samym na wzrost jakości świadczonych usług oraz bezpieczeństwo produkcji. 

Dla kogo jest szkolenie?

  • Osób planujących otworzenie obiektu gastronomicznego, którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić w zakresie znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej. 
  • Osób prowadzących działalność związaną z gastronomią oraz osób kierujących przedsiębiorstwem gastronomicznym, którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić w zakresie znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej. 
  • Osób pracujących w obszarze gastronomii, którzy chcą poszerzyć wiedzę w zakresie wymagań prawnych dotyczących znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej.   
  • Absolwentów technologii żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy chcą poszerzyć wiedzę w zakresie wymagań prawnych dotyczących znakowania żywności, z jakimi będą mieć styczność podczas pracy m.in. w obiektach gastronomicznych. 
  • Wszystkich zainteresowanych obszarem znakowania żywności. 

Tematy omawiane na szkoleniu:

  1. Podstawy prawa w zakresie znakowania żywności (przepisy UE i krajowe).
  2. Definicja żywności opakowanej i nieopakowanej. 
  3. Podmiot odpowiedzialny za znakowanie żywności.
  4. Jak prawidłowo nazwać produkt.
  5.  Wymagania dotyczące prezentacji wykazu składników (w tym dodatki, aromaty, enzymy).
  6. Znaczenie alergenów w znakowaniu. Omówienie wytycznych dotyczących prezentacji. 
  7. QUID – co to jest i jak deklarować na etykiecie. 
  8. Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia – opis różnicy i zasad prezentacji. 
  9. Warunki przechowywania – kiedy i jak je podać na opakowaniu.
  10. Kiedy etykieta musi zawierać informacje dotyczące instrukcji przygotowania. 
  11. Identyfikowalność produktu w znakowaniu żywności. 
  12. Masa netto, masa netto po odsączeniu.
  13. Wartość odżywcza – co powinna zawierać, zasady prezentacji, zaokrągleń oraz wyznaczania. 
  14. Kraj pochodzenia produktu, kiedy należy go podać. Dodatkowe wymagania w znakowaniu żywności związane z podaniem kraju pochodzenia na opakowaniu – kraj pochodzenia podstawowego składnika. 
  15. Treści dobrowolne na opakowaniu produktu żywnościowego (w tym stosowanie określeń typu naturalny, tradycyjny, bez dodatku substancji konserwujących).
  16. Zasady znakowania żywności nieopakowanej.
  17. Sposoby przekazywania gościowi obiektu gastronomicznego informacji na temat żywności nieopakowanej. 

Dzięki udziałowi:

  • Poznasz krok po kroku wymagania prawne dotyczące znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej. 
  • Dowiesz się jak stworzyć prawidłową etykietę na produkt żywnościowy. 
  • Dowiesz się jakie informacje na temat serwowanych dań w obiekcie gastronomicznym musisz przekazać klientowi i w jaki sposób należy je prezentować.
  • Dowiesz się, gdzie szukać informacji na temat prawidłowego znakowania żywności.  

Trener: mgr inż. Karolina Nowak

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie realizuje III rok studiów prawniczych na Uniwersytecie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.  
Specjalizuje się w obszarze żywności, ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego. Posiada ponad 7 lat doświadczenia, które zdobywała w sektorze państwowym i prywatnym. Realizacja stanowisk kierowniczych zapewniła jej zbudowanie szerokiego doświadczenia w zakresie swojej specjalności.

Cena szkolenia:

FORMA STACJONARNA
Koszt 2 dniowego szkolenia w formie stacjonarnej – 1599 zł brutto/osoba*.
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 799 zł brutto/osoba*.


FORMA ONLINE
Koszt 2 dniowego szkolenia w formie online – 1449 zł brutto/osoba*.
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 699 zł brutto/osoba*.

*cena dla grupy minimum 7 osób

Czas trwania, sposób organizacji:

FORMA STACJONARNA
10 godzinny program szkolenia (2 dni) 10.00 – 15.00
Termin –13-14.03.2025**

FORMA ONLINE
8 godzinny program szkolenia (2 dni) 10.00 – 14.00; 10.00 – 14:00
Termin – 20-21.03.2025**

**Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania szkolenia, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 7 osób.