Cel i przeznaczenie szkolenia:
Głównym celem szkolenia jest zbudowanie wiedzy uczestników w obszarze obowiązkowych przepisów prawa żywnościowego dotyczących znakowania żywności opakowanej. Uzupełnieniem szkolenia będą elementy prawa żywnościowego odnoszące się do znakowania dań serwowanych w obiektach gastronomicznych (produkty nieopakowane). Pozyskanie informacji w powyższym zakresie wpłynie na zdobycie lub poszerzenie wiedzy w zakresie prawidłowego znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej, tym samym na wzrost jakości świadczonych usług oraz bezpieczeństwo produkcji.
Dla kogo jest szkolenie?
- Osób planujących otworzenie obiektu gastronomicznego, którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić w zakresie znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej.
- Osób prowadzących działalność związaną z gastronomią oraz osób kierujących przedsiębiorstwem gastronomicznym, którzy chcą poznać wymagania prawne jakie muszą spełnić w zakresie znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej.
- Osób pracujących w obszarze gastronomii, którzy chcą poszerzyć wiedzę w zakresie wymagań prawnych dotyczących znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej.
- Absolwentów technologii żywności oraz uczniów szkół gastronomicznych, którzy chcą poszerzyć wiedzę w zakresie wymagań prawnych dotyczących znakowania żywności, z jakimi będą mieć styczność podczas pracy m.in. w obiektach gastronomicznych.
- Wszystkich zainteresowanych obszarem znakowania żywności.
Tematy omawiane na szkoleniu:
- Podstawy prawa w zakresie znakowania żywności (przepisy UE i krajowe).
- Definicja żywności opakowanej i nieopakowanej.
- Podmiot odpowiedzialny za znakowanie żywności.
- Jak prawidłowo nazwać produkt.
- Wymagania dotyczące prezentacji wykazu składników (w tym dodatki, aromaty, enzymy).
- Znaczenie alergenów w znakowaniu. Omówienie wytycznych dotyczących prezentacji.
- QUID – co to jest i jak deklarować na etykiecie.
- Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia – opis różnicy i zasad prezentacji.
- Warunki przechowywania – kiedy i jak je podać na opakowaniu.
- Kiedy etykieta musi zawierać informacje dotyczące instrukcji przygotowania.
- Identyfikowalność produktu w znakowaniu żywności.
- Masa netto, masa netto po odsączeniu.
- Wartość odżywcza – co powinna zawierać, zasady prezentacji, zaokrągleń oraz wyznaczania.
- Kraj pochodzenia produktu, kiedy należy go podać. Dodatkowe wymagania w znakowaniu żywności związane z podaniem kraju pochodzenia na opakowaniu – kraj pochodzenia podstawowego składnika.
- Treści dobrowolne na opakowaniu produktu żywnościowego (w tym stosowanie określeń typu naturalny, tradycyjny, bez dodatku substancji konserwujących).
- Zasady znakowania żywności nieopakowanej.
- Sposoby przekazywania gościowi obiektu gastronomicznego informacji na temat żywności nieopakowanej.
Dzięki udziałowi:
- Poznasz krok po kroku wymagania prawne dotyczące znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej.
- Dowiesz się jak stworzyć prawidłową etykietę na produkt żywnościowy.
- Dowiesz się jakie informacje na temat serwowanych dań w obiekcie gastronomicznym musisz przekazać klientowi i w jaki sposób należy je prezentować.
- Dowiesz się, gdzie szukać informacji na temat prawidłowego znakowania żywności.
Trener: mgr inż. Karolina Nowak
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Obecnie realizuje III rok studiów prawniczych na Uniwersytecie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Specjalizuje się w obszarze żywności, ze szczególnym uwzględnieniem prawa żywnościowego. Posiada ponad 7 lat doświadczenia, które zdobywała w sektorze państwowym i prywatnym. Realizacja stanowisk kierowniczych zapewniła jej zbudowanie szerokiego doświadczenia w zakresie swojej specjalności.
Cena szkolenia:
FORMA STACJONARNA
Koszt 2 dniowego szkolenia w formie stacjonarnej – 1599 zł brutto/osoba*.
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 799 zł brutto/osoba*.
FORMA ONLINE
Koszt 2 dniowego szkolenia w formie online – 1449 zł brutto/osoba*.
Dla studentów oraz absolwentów WSTiH – 699 zł brutto/osoba*.
*cena dla grupy minimum 7 osób
Czas trwania, sposób organizacji:
FORMA STACJONARNA
10 godzinny program szkolenia (2 dni) 10.00 – 15.00
Termin –13-14.03.2025**
FORMA ONLINE
8 godzinny program szkolenia (2 dni) 10.00 – 14.00; 10.00 – 14:00
Termin – 20-21.03.2025**
**Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub odwołania szkolenia, jeżeli liczba zarejestrowanych uczestników będzie mniejsza niż 7 osób.