Wstępne Szkolenie Baristyczne

Cel i przeznaczenie szkolenia:

Przygotowanie do pracy za barem. Poszerzenie wiedzy o kawach.

Dla kogo jest szkolenie?

Wszystkich, którzy chcieliby w przyszłości pracować z ekspresem kawowym, zarówno jako barman, kelner, czy barista. Także dla tych, którzy są ciekawi jak działa ekspres ciśnieniowy lub po prostu chcieliby powiększyć swoją wiedzę o kawie. Zajęcia pozwolą spojrzeć na kawę z trochę innej perspektywy, a zajęcia praktyczne przydadzą się na prawie każdym stanowisku w gastronomii.

Tematy omawiane na szkoleniu:

  1. Historia kawy
  2. Rodzaje kawy oraz sposoby i przyczyny ich mieszania.
  3. Kilka słów o paleniu kawy i jej świeżości.
  4. Pokaz jak zrobić kawy, wraz z ich omówieniem pod kontem historycznym oraz kulturowym: Ristoretto, espresso, espresso macchiato, lungo, americano, caffe crema, cafe late, late macchiato, cappuccino,  flat white.
  5. Zajęcia praktyczne z ekspresem.

Dzięki udziałowi:

  • Zgłębisz wiedzę o kawie, a także jej historii. 
  • Poznasz sposoby parzenia kawy, pochodzenie ich nazw.  
  • Zrozumiesz różnicę w mieszankach kawy, dzięki czemu, będziesz wiedział jaką kawę dobrać. 
  • Nabędziesz faktycznych umiejętności obsługi ekspresu ciśnieniowego. 
  • Przygotujesz się do pracy w zawodzie barmana, baristy lub kelnera w zakresie obsługi ekspresu ciśnieniowego. 
  • Będziesz miał okazję porozmawiać z praktykiem, pracującym w zawodzie, który podpowie, co należy zrobić, aby zdobyć pracę oraz ją utrzymać.